În 2050 un zbor între Paris şi New York ar putea dura doar 90 de minute şi asta pentru că mii de kilometri vor fi străbătuţi la bordul unui avion supersonic, care va atinge de patru ori viteza sunetului.
EADS, producătorul european de aeronave, a dezvăluit pentru Le Parisien conceptul unui avion supersonic alimentat cu biocombustibil care ar va atinge o viteză dublă faţă de Concorde.
Distranţa dintre Paris şi New York este străbătută în circa opt ore de către un avion de pasageri normal.
EADS şi-a propus ca aeronavă să fie prietenoasă cu mediul, astfel că va funcţiona pe bază de biocombustibil, respectiv alge marine, oxigen şi hidrogen. Primul test de zbor al aeronavei botezată ZEHRA (Zero Emission Hypersonic Transportation - Transport Hipersonic cu Zero Emisii) ar urma să aibă loc în 2020, pentru ca 30 de ani mai târziu să înceapă să fie folosită pe scară largă în cursele transatlantice.
Cum va funcţiona
La decolare aeronava va folosi două turboreactoare care vor fi alimentate cu biocombustibil rezultat din alge marine. Odată depăşită altitudinea de cinci kilometri, vor intra în funcţiune trei motoare alimentate dintr-o combinaţie de hidrogen şi oxigen, ajutate de un reactor folosit la rachetele Ariane. Acum avionul va atinge o vitează de circa 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului, respectiv o viteză pe care o poate atinge şi Concorde-ul.
Când va atinge altitudinea de circa 37 de kilometri, aeronava va avea o vitează de 5000 de kilometri pe oră.