Discriminarea şi violenţa în şcoală ar putea fi sancţionate rapid, fiindcă fiecare şcoală va avea de la anul câte o comisie specializată în acest sens. 67 de proiecte de metodologii, realizate de profesori şi specialişti din Ministerul Educaţiei, sunt în dezbatere publică.
Comisii împotriva discriminării şi a violenţei în şcoli, analize obligatorii pentru elevi în fiecare septembrie, investigate de medici şcolari, posibilitatea promovării a doi ani şcolari într-unul, fără a avea performanţe la olimpiade şcolare - sunt doar câteva dintre prevederile secundare ale Legii educaţiei.
Este vorba despre 67 de acte normative puse în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei de la începutul lunii. Alte 25 vor fi publicate luna viitoare de autorităţi. După ce stau o lună în dezbatere publică, metodologiile vor fi adoptate prin hotărâre de guvern sau prin ordin al ministrului.
Promovare cu test transdisciplinar
Un elev - în clasele primare, la gimnaziu sau la liceu - poate promova doi ani într-unul fără a fi premiat la olimpiadele naţionale sau internaţionale, aşa cum prevedea legea din 1998.
Condiţiile de acum sunt: medie la fiecare materie peste 9 sau foarte bine, în cazul elevilor de primară, media anuală nu mai mică de 9,50 şi avizul psihologului şi al medicului şcolar. Aceştia trebuie să evalueze dacă elevul se poate integra într‑o clasă cu elevi mai mari, ca vârstă, şi dacă face faţă - din punct de vedere medical - la un efort intelectual mai mare. Şi asta pentru că timp de un¨an, copilul va frecventa minimum jumătate din cursurile ambelor clase. Noua prevedere îi va ajuta pe copiii cu abilităţi înalte, care învaţă bine la toate materiile, spune Liliana Preoteasa, şeful Direcţiei de Învăţământ Preuniversitar din Ministerul Educaţiei.
„Este pentru copii care învaţă mult mai repede decât ceilalţi şi care sunt buni