Primăria Capitalei a pierdut procesul cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în dosarul Buzeşti-Berzei. Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre irevocabilă în favoarea ONG-ului, care a reclamat ilegalităţi privind declasarea monumentelor istorice din zonă, pentru a face loc şoselei dorite de Primărie. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune la RFI că din 13 monumente istorice, cinci au fost demolate ilegal în baza acestei decizii a Primăriei.
Potrivit deciziei Curţii de Apel, clădirile istorice demolate la ordinul primarului Sorin Oprescu au fost dărâmate ilegal.
Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv suspendarea utilităţii publice a proiectului Berzei-Buzeşti. Motivul: pe acest tronson există monumente istorice, iar utilitatea publică trebuia declarată prin lege de Parlament şi nu de Consiliul General.
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune la RFI că din 13 monumente istorice, cinci au fost demolate ilegal în baza acestei decizii a Primăriei Capitalei. "Pentru a declara utilitate publică în cazul Buzeşti-Berzei, fiind implicate 13 monumente istorice, legea spune că era obligatoriu ca decizia de utilitate publică să fie luată de Parlamentul României printr-o lege, nu de de CGMB. Pe de altă parte, trebuia făcută o cercetare ştiinţifică serioasă, care să ia în calcul mai multe alternative. Acum miza pentru noi este cât de mare va fi şoseaua şi cum putem ca prin ce se va construi acolo să păstrăm caracterul istoric al acelei zone şi să impiedicăm traversarea Bucureştiului prin mijlocul lui de o şosea de mare viteză, lucru care nicăieri în lume nu se mai întâmplă", explică Nicuşor Dan.
Acesta este al cincilea proces pe care Primăria Bucureştiului îl pierde cu ONG-urile în dosarul Buzeşti-Berzei. Lucrările ar trebui suspendate
Avocata Ina Vintilescu spune la RFI că după această