Marii producători mondiali de materii prime pariază în continuare pe faptul că procesul rapid de urbanizare şi creşterea economiei vor reuşi să absoarbă uriaşele planuri de investiţii în infrastructură ale Chinei, în ciuda recentelor avertismente ale “profetului crizei\", Nouriel Roubini, care crede că o supraîncălzire, urmată de o prăbuşire, a economiei chineze sunt foarte posibile.
"Există o probabilitate substanţială pentru o prăbuşire a Chinei după 2013", declara recent Roubini la o conferinţă în Singapore. Economistul, ce a devenit cunoscut după ce a "prezis" criza imobiliară din Statele Unite, spune că principala problemă a Chinei o reprezintă supra-investiţiile în infrastructură.
Acestea depăşesc deja 50% din Produsul Intern Brut al Chinei, iar Roubini spune că în ultimii 60 de ani poate găsi mai multe exemple de economii care s-au prăbuşit datorită supra-investiţiilor, cum ar fi Uniunea Sovietică în anii ’60 şi ’70 sau Asia de est, după criza din 1997. Iar situaţia din China de azi este asemănătoare: Roubini povesteşte că a călătorit recent cu noul super-tren Maglev din Shanghai la Hangzou şi că jumătate din locuri erau neocupate, iar gările de pe parcurs erau pustii.
Răspunsul chinezilor n-a întârziat. "Nu construieşti infrastructură aşteptându-te să funcţioneze la capacitatea maximă din prima zi. Construieşti bazându-te pe creşterea cererii. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce înseamnă prăbuşire pentru o economie care creşte anual cu 10%?", spune, pentru Reuters, un analist bancar chinez neautorizat să vorbească public.
Chiar o reducere a ritmului creşterii, până la 5%, ar presupune o creştere a cererii, aliniate la PIB-ul Chinei, de 400.000 de tone de cupru şi de 30 milioane de tone de minereu de fier. “China este în boom. Nu putem vorbi nici măcar despre o încetinire, darămite despre o p