Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în România vor beneficia pentru trimestrul trei, 2011, de cele mai optimiste perspective de angajare din ultimii trei ani, conform Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din sud-est, unde Perspectiva Netă de Angajare se ridică la +35%. Creşteri solide ale volumului de personal sunt anticipate atât în nord-vest, cât şi în sud, unde sunt raportate previziuni de +23%, iar angajatorii din vest prognozează că piaţa muncii va fi caracterizată de un climat activ în ceea ce priveşte angajarile, cu o perspectivă de +22%.
Perspective puternice de angajare sunt anticipate în sectorul construcţii şi în sectorul industriei prelucrătoare. Prognoza pentru sectorul hoteluri şi restaurante se situează la un nivel sănătos de +25%, iar angajatorii din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul raportează o previziune de +22%.
La nivel de Europa, cele mai importante creşteri pe piaţa forţei de muncă în ceea ce priveşte angajările se manifestă în Turcia, România şi Polonia. Pe de altă parte, angajatorii din Irlanda, Grecia, Italia şi Spania estimează cele mai slabe previziuni la nivel global.
Piaţa forţei de muncă va fi în continuare influenţată de mişcarea geografică, de migraţia masivă de forţă de muncă spre alte ţări dezvoltate din Europa şi SUA (peste trei milioane de angajaţi şi studenţi), de noul context demografic (scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei), dar şi de un sistem de educaţie inadecvat contextului globalizării, din cauza unei corelari reduse dintre tendinţele economice mondiale, programele instituţiilor de învăţământ şi strategiile investitorilor în ceea ce priveşte calificările şi specializările necesare în această perioadă (precum ingineri, muncitori cu diverse califică