Schimbările profesionale de 180 de grade reprezintă o dovadă a evoluţiei şi dezvoltării proprii. Acestea sunt cu atât mai necesare cu cât actualul domeniu în care lucraţi este o piedică reală în creşterea profesională, neoferindu-vă noi oportunităţi. Pentru a preîntâmpina apariţia unor riscuri o dată cu alegerea unui alt drum, este necesar un plan, bazat pe o analiză obiectivă a propriei persoane şi a pieţei.
Dorinţa sau nevoia de face modificări în propria carieră apare în cele mai multe cazuri atunci când fie locul de muncă este un factor de stres, fie aşteptările noastre financiare nu sunt satisfăcute sau domeniul în care activăm s-a schimbat într-atât de mult că nu-i mai putem face faţă.
Elena M. (32 de ani) lucrează de zece ani în aceeaşi specializare pe care a obţinut-o în facultate, dar simte că nu se mai regăseşte la jobul actual şi că nu-i permite să petreacă destul timp cu familia. „Când mi-am ales domeniul în care să lucrez, am pus pe primul loc statutul profesional şi implicit banii pe care îi puteam câştiga. Totuşi, cele două cer şi sacrificii precum deplasări lunare şi lucru peste program", ne împărtăşeşte Elena M.
„Astfel, m-am gândit să-mi aleg un loc de muncă mai prietenos şi care să se potrivească noului meu stil de viaţă. Am ajuns la concluzia că trebui să mă recalific şi să-mi asum nişte riscuri pe care le poţi avea oricând la orice început", mărturiseşte Elena.
Ana Ber, senior consultant în cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger România, vede schimbarea drept un „catalizator al evoluţiei şi dezvoltării proprii", care este determinată de anumiţi factori care provoacă disconfort.
„Majoritatea oamenilor îşi schimbă cariera pentru că nu le mai place munca pe care o desfăşoară, şeful sau compania în care lucrează. Restructurarea companiei sau a industriei în care ai activat, cât şi dorinţa de a intra î