Guvernul de la Berlin a decis să răspundă creşterii numărului de atacuri informatice prin înfiinţarea unui Centru de apărare cibernetică la Bonn. Obiectivul Ministerului de Interne este de a îmbunătăţi standardele de securitate pentru sectorul public şi privat.
După recentele atacuri ale hackerilor asupra sistemului informatic al FMI şi al Lockheed Martin, ministerul german de Interne a accelerat procesul de revizuire a strategiei de apărare cibernetică a ţării. Experţii nemţi se tem că hackerii pot sparge şi închide reţele guvernamentale, infrastructură critică, linii de transport şi curent sau obiective energetice, scrie Spiegel.
Anul trecut numărul atacurilor cibernetice îndreptate împotriva reţelelor guvernamentale şi administrative germane a crescut dramatic. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, numai în perioada ianuarie-septembrie 2010 s-au înregistrat 1.600 de astfel de atacuri, faţă de 900 în tot anul 2009. În plus, potrivit unui raport al grupului de consultanţă KPMG, malware şi alte atacuri asupra companiilor provoacă ţării pagube de peste 10 miliarde de euro anual.
Noul Centru de Apărare Cibernetică va funcţiona sub autoritatea recent creatului Oficiu Federal pentru Securitatea Informaţiei (BSI), iar cyber-experţii săi vor trebui să reacţioneze repede într-o situaţie în care este depistată o ameninţare, să strângă informaţii şi să coordoneze acţiunile de apărare. Adică să ofere sprijin „actorilor atacaţi”, indiferent că este vorba despre companii, despre armată sau de autorităţi guvernamentale.
Personalul noii instituţii va fi format din 6 angajaţi ai BSI şi câte doi de la Oficiul German de Protecţie a Constituţiei şi Oficiul Federal de protecţie civilă şi asistenţă în caz de dezastre. Pe termen lung, stafful cybergărzilor urmează să fie completat cu reprezentanţi ai Poliţiei Federale, servic