Răzvan Lucescu vorbeşte cu cărţile pe faţă pentru prima dată dela plecarea forţată de la naţionala României. El atinge subiectegrele, discută despre mentalitatea fotbaliştilor români, facelumină în "cazul Mutu" şi în "cazul Chivu" şi clarifică aşa-zisulconflict cu Hagi.
Tocmai aţi încheiat un mandat la naţională. Cum l-aţicaracteriza, e un eşec sau un succes?
Nu e în niciun caz un eşec. Atât timp cât echipa naţională areşanse de calificare şi, pe lângă aceste şanse, au mai fost aduşifoarte mulţi jucători, dintre care mulţi tineri, n-are cum să fieconsiderat un eşec. Poate că cineva s-ar fi aşteptat să devenimcampioni europeni, era foarte greu acest lucru, nu am ajuns încă laturneul final. Fotbalul nostru, ca întreaga societate, este într-unmoment dificil şi sigur că lucrurile merg greu. Din cauza faptuluică nu a existat o strategie bine pusă la punct, probabil şi dincauza conducătorilor din fotbal care au pus mâna pe cluburi şi caren-au avut ca scop decât să-şi satisfacă interesele personale, n-aumai fost atraşi copii foarte mulţi la fotbal. Există o mentalitatecare nu ajută fotbalistul român, poate cauzată şi de o lipsă deeducaţie. Şi aici mă refer şi la ceea ce primesc la şcoală, şi laceea ce primesc la nivelul copiilor şi juniorilor, dar şi la ceeace văd şi urmează ca exemplu în Liga I.
Sunt tineri fotbalişti care se reped cu primii banicâştigaţi în barurile de fiţe şi apar pe prima pagină atabloidelor. La mentalitatea asta vă refereaţi?
Şi la asta. Probabil că această mediatizare nu face decât rău,pentru că sunt foarte mulţi copii care provin din familii simple,care au obligat copiii să renunţe la şcoală, tocmai văzând înfotbal posibilitatea unei ieşiri foarte rapide din sărăcie.Exemplele pe care le urmează sunt cele care sunt mediatizate. Ideeaunui astfel de copil este că, pentru a fi fotbalist, trebuie să-şicumpere o maşină