Cei mai multi dintre cei care pleaca peste hotare pentru a se bucura de o bine-meritata vacanta au cu ei, in general, si un card de credit. Chiar daca de cele mai multe ori nu este folosit, "plasticul" este tinut pe post de bani de rezerva. Din pacate, nu la fel de multi stiu comisioanele pe care le au la folosirea cardului.
Toate bancile din Romania au carduri de credit care pot fi folosite si in strainatate, fie ca sunt sub sigla Visa sau MasterCard. Ziare.com a cautat comisioanele cu care v-ati putea intalni daca folositi cardul de credit in afara tarii.
Primul, care este si general valabil, comisionul cu plata la comercianti - acesta este 0, dar conversia in moneda locala din tara in care sunteti s-ar putea sa ajunga si pana la 2% din plata facuta. La BCR, spre exemplu, in cazul cardului PowerCard Standard veti avea o taxa de 2% din valoarea tranzactiilor efectuate in alta moneda decat moneda cardului.
Limita maxima de retragere numerar: detinatorul poate retrage numerar in limita a maximum 40% din linia de credit acordata de banca cu conditia de a nu retrage mai mult de 2.000 lei/zi in maxim 20 de tranzactii/zi. Pentru retragerea de la un ATM, BCR taxeaza cu 2% din suma retrasa sau minim 4,5 lei.
Oricum nu este recomandat sa folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar pentru ca, in cazul acestora, la multe banci, dobanda incepe sa se aplice din acel moment fiind eliminata perioada de gratie.
Daca aveti cardul in lei si vreti sa retrageti bani de la un ATM al unei banci din strainatate, comisioanele care va vor fi percepute de BRD sunt cuprinse intre 1% plus 10 lei si 1,5% plus 10 lei din suma retrasa. Daca aveti carduri in valuta, pentru aceeasi operatiune de mai sus, veti fi taxati cu 1,5% plus 3 euro sau 1,5% plus 5 dolari, in functie de valuta in care aveti cardul.
Raiffeisen Ban