Curtea de Apel Cluj a anulat rezultatul licitaţiei pentru construcţia noii rampe de gunoi ecologice din judeţul Cluj. Scandalul de la Cluj vine în contextual în care Uniunea Europeană a declanşat o amplă anchetă privind modul în care autorităţile din patru judeţe din sudul ţării, printre care şi Teleorman, au folosit fonduri europene de aproximativ un miliard de euro pentru proiecte judeţene. Sursa: MIHAI ŞOICA
Surse judiciare susţin că licitaţia de la Cluj are legături strânse cu ancheta declanşată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud, privind licitaţia de construcţie a gropii de gunoi din judeţ.
În urmă cu două săptâmăni, procurorii DNA au descins la sediul CJ Bistriţa de unde au ridicat mai multe documente legate de această licitaţie. Potrivit anchetatorilor, firma care a căştigat licitaţia de la Bistriţa Năsăud, Iridex Construcţii SRL, a câştigat, în asociere cu alte două firme, şi licitaţia pentru groapa ecoligică de gunoi din Cluj.
O altă legătură între cele două cazuri o reprezintă firma KVB SA, intrată şi ea în vizorul DNA, şi care asigură consultanţa de mediu pentru ambele proiecte, societate la care au fost acţionari şi fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu şi actualului comisar general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, a fost percheziţionată de procurorii DNA.
Constestaţii admise de CNSC
Licitaţia anunţată cu surle şi trâmbiţe de către preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a fost anulată printr-o decizie irevocabilă a justiţiei clujene. Astfel, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), care a decis să anuleze raportul procedurii de atribuire a licitaţiei.
Licitaţia a fost câştigată de un consorţiu de firme format din Hidroconstrucţia Cluj, Iridex Construcţii SRL şi Argif Proiect SRL, pent