Conform ultimelor proiecte ale Guvernului, privind regionalizarea României, Regiunea de Sud-Est ar urma să includă judeţele Buzău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.
Analizând statisticile inspectoratelor judeţene de muncă, numărul de angajaţi şi domeniile în care activează aceştia, se poate constata că, din punct de vedere economic, Regiunea de Sud-Est se bazează pe turism, extracţia petrolului şi siderurgie.
Din punct de vedere al numărului de angajaţi, judeţul Constanţa are peste o treime din totalul acestora pe regiune.
Liderul regional la capitolul număr de salariaţi şi salarii este Constanţa, cu 182.000 de salariaţi, respectiv o leafă medie lunară de 1.503 lei, cu 2,1% peste media naţională.
În acest moment, cel mai mare angajator din zonă este ArcelorMittal Galaţi, care are o cifră de afaceri de aproximativ 850 de milioane de euro şi 11.000 de angajaţi, adică 10% din totalul salariaţilor din Galaţi.
La Brăila, cel mai puternic angajator este Şantierul naval STX Ro Offshore Brăila (SNBB), cu afaceri de 117 milioane de euro şi cu peste 2.200 de angajaţi.
În Vrancea se detaşează Vrancart, o firmă din din Adjud, specializată pe producţia de carton ondulat şi hârtie igienică. Compania a avut o cifră de afaceri de 27,6 milioane de euro şi o forţă de muncă de aproape 1.000 de angajaţi.
Buzăul este prezent în capul listei, prin compania Bunge, lider pe piaţa uleiurilor comestibile din România, care a avut acum doi ani afaceri de peste 260 de milioane de euro.