Festivitatea face parte din cadrul manifestărilor prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la tragicele evenimente în urma cărora mii de evrei şi-au pierdut viaţa.
„În memoria celor care au devenit victime, fără voia lor, printre care şi un număr impresionant de copii, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» (INSHR-EW) a pregătit, pe 27 şi 28 iunie 2011, programul «70 de ani de la Pogromul din Iaşi»", a declarat Elisabeth Ungureanu, reprezentant INSHR-EW.
Iaşi: Victimele pogromului din 1941, înhumate cu rabini (FOTO şi VIDEO)
Printre evenimente se numără şi acordarea titlului de „cetăţean al oraşului" pentru şase evrei care au supravieţuit pogromului de la Iaşi. Anterior vor avea loc comemorări la cimitirele din Podu Iloaiei şi Târgu Frumos în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai INSHR-EW, reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Iaşi, ambasadorul Statele Unite ale Americii în România - E.S. Mark Gitenstein.
Pe urmă vor avea loc vernisajele expoziţiilor: „Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi", la Muzeul Unirii şi „Cum a fost posibil?" la Galeriile Dana.
Legiştii au stabilit câţi evrei au fost descoperiţi în groapa comună de lângă Iaşi. Aproape jumătate dintre ei erau copii!
Plăci comemorative în memoria victimelor
A doua zi de eveniment se va deschide printr-un ceremonial comemorativ, unde vor fi amplasate două plăci comemorative.
„Una pe clădirea-monument a fostei Chesturi din perioada interbelică, unde, sute de evrei, au fost ucişi sau torturaţi, în beciul acestui imobil, fără milă şi alta pe clădirea Gării, locul de unde, supravieţuitorii chinurilor de la Chestura poliţiei, au fost obligaţi să se urce în cele două vagoane de marfă, special pregătite, care au plecat spre Călăraşi şi Podu Iloaiei şi în care au murit 2713 evrei", a explicat Elisabeth Ungu