Aproximativ 3.000 de români din toată ţara lucrează în prezent ca mediatori, una din cele mai noi profesii apărute pe piaţa muncii, având rolul de a-i ajuta pe cei aflaţi în conflicte să-şi rezolve problemele pe cale amiabilă, fără să fie nevoiţi să apeleze la justiţie. Firmele care vor să înceteze contractele comerciale cu partenerii de afaceri îşi pot rezolva problemele într-un timp mai scurt şi cu costuri mai reduse prin mediere, spun specialiştii. Cine sunt mediatorii români? Cine apelează la mediere? Care sunt avantajele procedurii de mediere? Cât câştigă un mediator? Ce trebuie să faci ca să ajungi mediator?
Adrian Ababei, Aurelia Gafencu, Dan-Constantin Barbu, Cristina Botezatu, Liliana Călin, Alexandru Octavian Cazacu sau Ioana Adina Marin sunt doar câţiva dintre românii înscrişi în Tabloul Mediatorilor Autorizaţi, o listă de specialişti şi date de contact aprobată de către Consiliul de Mediere, singura instituţie din ţară care oferă astfel de autorizări.
Medierea reprezintă o alternativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unui mediator autorizat, persoană menită să faciliteze comunicarea şi negocierea între două părţi aflate în conflict. Deşi este o profesie reglementată în 2006 (în baza Legii 192), primele proceduri de mediere în România datează încă din 1999 (când s-a făcut standard ocupaţional pentru mediator), această activitate fiind practicată la acea vreme în special de către ONG-uri, în cadrul unor proiecte. Procesul de mediere a fost preluat după modelul nord-american, care are o tradiţie de peste 40 de ani în acest domeniu, iar România este unul din statele europene care are una din cele mai avansate legislaţii în domeniu.
Ioana Adina Marin, 35 de ani, este mediator încă din anul 2000. Ea este membru fondator şi director al Asociaţiei Pro Medierea, care desfăşoară activităţi în domeniul medierii (i