Directorul Secretariatului Comunităţii Energetice spune că ţara noastră împreună cu cele din regiune are nevoie de o strategie regională pentru a preveni crizele. Chiar dacă Republica Moldova nu face parte din UE, ea va fi reprezentată în structurile energetice şi gaziere din Europa.
Adevărul: Ce ar trebui să întreprindă ţara noastră pentru a se integra mai rapid în sistemul energetic european?
Slavtcho Neykov: Sunt doi paşi concreţi ce vizează strict Moldova. Unul este dezvoltarea interconectărilor de infrastructură şi un exemplu în acest sens este conexiunea electrică cu România. Aceasta este nu doar o chestiune între Moldova şi România, ci este parte a priorităţilor Comunităţii Energetice. Al doilea pas este la nivel european unde există instituţii ce se ocupă de domeniile gazului şi ale energiei. Comunitatea Energetică a întreprins paşi concreţi ca toţi membrii care nu fac parte din UE să fie reprezentaţi în aceste structuri energetice şi gaziere. Or, interconectarea fizică trebuie să fie făcută concomitent cu participarea activă la discuţiile ce au loc la nivel european.
Pentru a avea un sector energetic performant avem nevoie de investiţii. Totuşi, nu avem mulţi investitori în acest domeniu. Ce ar trebui să facem?
Investitorii sunt interesaţi de două lucruri majore: de o legislaţie clară şi de o piaţă predictibilă. Republica Moldova, ca şi majoritatea membrilor Comunităţii Energetice, este o ţară mică şi nu reprezintă o platformă majoră de vânzări, iar investitorii caută pieţe mai mari pentru că investiţiile în domeniul energetic nu sunt precum cele într-o simplă brutărie. Investitorii au nevoie de perspective de lungă durată şi de un număr mai mare de consumatori. Astfel, aderând la această Comunitate în anul 2010, Moldova a intrat în cea mai mare piaţă energetică din lume, care în acest moment are circa 500 de milione de consumatori. @N_