Vasluienii nu se mai îngrămădesc să îşi ducă maşinile vechi la casat pentru că nu au bani să-şi cumpere autoturisme noi. Anul trecut, pe vremea asta, centrele de colectare din judeţ erau luate cu asalt de sute de proprietari dornici să scape de maşinile vechi şi să pună mâna pe voucherul în valoare de 3.800 de lei.
Vasluienii nu se mai înghesuie să scape de maşinile vechi pentru că nu au bani să îşi cumpere unele noi.
Puţinii proprietari care totuşi şi-au adus rablele la centrele de colectare au făcut acest lucru pentru a vinde voucher-ul obţinut. „Sincer, eu am venit să scap de maşină. Şi aşa plăteam impozit la ea şi mă plimbam de două-trei ori pe an. Nu am bani să îmi iau una nouă, de aceea voi vinde voucher-ul“, ne-a declarat Doru Bădărău, proprietarul unei Dacii vechi.
Programul se „rablageşte“
„La noi, programul «Rabla» stă pe loc. Au scăzut tranzacţiile cu 80% faţă de anul trecut. Dacă în 2010 dădeam 100 de vouchere în două săptămâni, acum acelaşi număr de tichete l-am dat în trei luni şi jumătate“, ne-a confirmat şi Gheorghe Ababei reprezentantul unui centru de colectare a maşinilor vechi.La Vaslui, Programul „Rabla“ a avut cel mai mare succes în 2010. Centrele de colectare au fost supraaglomerate, iar vasluienii au aruncat la fier vechi peste 2.200 de autoturisme uzate.
Condiţii neschimbate
Asta după ce în anul 2008 colectorii de maşini vechi din judeţ au casat numai 352 de autoturisme, iar în 2009 au fost scoase din circulaţie 306 de rable.
„Există, într-adevăr, o diferenţă majoră între 2010 şi 2011. Dovadă sunt cifrele care arată că în cele aproape patru luni de derulare a programului doar 375 de vasluieni au renunţat la maşinile vechi“, a precizat Mihaela Budianu, consilier din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui. Pentru a putea fi casată, o maşină trebuie să ai