Cum se va comporta Primăria cînd va avea bani de luat, nu de dat, din National Arena?
Primăria din Gdansk a organizat licitaţie pentru a atribui numele stadionului construit pentru Euro 2012. În schimbul a 35 de milioane de euro, arena se va chema, timp de cinci ani, PGE, acronimul unei companii producătoare de electricitate şi gaz metan. Un fel de ENEL plus Transgaz al lor. Pe stadionul din Poznan, se fac deja vizite plătite la stadionul abia terminat. La început, doar o dată, apoi, la cererea publicului, de două ori pe săptămînă.
National Arena (titlu în lucru?) se afla abia pe trei sferturi gata cînd şi-a deschis porţile, în aprilie, pentru 20.000 de bucureşteni. Metode de a recupera, cel puţin, investiţia în primul nostru stadion Elite există. Important este ca banii să ajungă înapoi la bugetul de stat. Stadionul va fi deţinut de Primărie şi gospodărit de o firmă, care se va ocupa de gestionarea arenei, de la tarabe la scena pentru concerte, de la chioşcurile de răcoritoare la parcări.
Numele firmei nu se cunoaşte, deocamdată, pentru că nu s-a organizat încă licitaţie. Într-o emisiune TV, primarul Oprescu dă vina pe Consiliul General, care a amînat de două ori fixarea unei date. Şi adaugă că va fi o “licitaţie internaţională”. Ca orice funcţionar de rang înalt, edilul Capitalei este supus unor presiuni specifice: “Au început unii deja cu «vreau magazinul ăla pentru cîrnaţi!», «vreau şi eu magazinul de muştar!»”.
Lucru hotărît, 234 de milioane de euro (parţial explicaţi), cît a costat stadionul, cu tot cu acte adiţionale, nu vor fi amortizate din cîrnaţi, fie ei şi de Cartea Recordurilor. Atribuirea contractului de gestionare a National Arena reprezintă o miză mult mai consistentă. Atît pentru primar, cît şi pentru angrenajul de interese numit Consiliul General.
Normal ar fi ca atribuirea să se facă printr-o licitaţie. Dar, în ciuda i