Criza datoriilor Zonei Euro, care cuprinde 17 tari, a intrat intr-o noua faza critica, pe baza temerilor ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea cauza astfel un dezastru financiar global precum cel care a urmat caderii bancii de investitii americane Lehman Brothers in 2008. Reuters a realizat un scurt ghid pentru a intelege situatia din Grecia: care sint actorii relevanti, mizele si ultimele evolutii.
ULTIMELE EVOLUTII
Ministrii de finante ai Zonei Euro au spus luni, 20 iunie, ca Grecia trebuie sa aprobe masuri mai stricte de austeritate, inainte de a fi luata o decizie finala in legatura cu urmatoarea transa a imprumutului de la UE si FMI.
Inaintea celei de-a doua zile a reuniunii de la Luxemburg, luni, ministrii au indicat faptul ca ajutorul in valoare de 12 miliarde de euro va fi platit pana la jumatatea lunii iulie, permitand Atenei sa evite intrarea in incapacitate de plata, dar demnitarii reuniti au declarat ca tara trebuie mai intai sa arate progrese in planurile de a reduce cheltuielile, de a ridica impozitele si de a genera alte fluxuri de venit.
La Atena, demonstrantii anti-guvernamentali s-au adunat in piata centrala din fata Parlamentului, dar nu au existat noi ciocniri cu fortele de securitate. Angajatii din sectorul energetic au intrat in greva, iar in unele zone ale tarii sunt preconizate pene de curent.
Legislatorii greci au dezbatut planuri extrem de nepopulare in Parlament, inaintea unui vot de incredere programat pentru seara zilei de marti.
CARE ESTE PROBLEMA?
Grecia are o datorie suverana de 340 de miliarde de euro (481.5 miliarde dolari), mai mult de 30.000 de euro per cap de locuitor, la o populatie de 11,3 milioane. Pachetul de salvare de 110 miliarde de euro pe care tara l-a acceptat anul trecut de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar Internat