In iulie 2009 am scris acest articol in care analizam pe larg situatia din acel moment in ce priveste costurile achizitiei unei locuinte printr-un credit versus costul chiriei. In cei doi ani care s-au scurs de atunci, evolutia pietei imobiliare a fost una destul de interesanta – pretul locuintelor a scazut cu cel putin 15%, chiriile in marile orase s-au redus cu peste 20%, iar dobanzile nu au stat pe loc, astfel incat cred ca ar fi interesant sa analizam situatia inca odata, folosind datele din mai 2011, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Evolutia chiriilor si a preturilor in ultimii doi ani
In iunie 2009, chiria medie pentru un apartament cu doua camere situat in Bucuresti era de 400 euro, suma scazand acum la 277 euro potrivit unui studiu recent al imobiliare.ro. In Timisoara, in aceeasi perioada, chiria medie a scazut de la 300 euro, la 218 euro. Cu alte cuvinte, chiriile s-au redus in medie cu 25-30%, procentul de scadere diferind in functie de locatie si gradul de confort.
Tot in ultimii doi ani, pretul mediu pe metru patrat calculat la nivel national s-a redus cu 16%, scaderea inregistrata in Bucuresti fiind de 10% (14% conform unei alte surse), iar cea din Timisoara de 22%. In Cluj, preturile s-au redus in medie cu doar 6%, in Brasov scaderea a ajuns la 9%, iar in Iasi la 12%. De mentionat ca discutam despre evolutia preturilor solicitate de proprietarii de apartamente.
In acest moment, in Timisoara, un apartament cu doua camere si cu o suprafata de 55 mp are un pret echivalent cu 199 chirii medii lunare, in Bucuresti pretul fiind echivalent cu 225 chirii medii lunare. In Cluj, Constanta si Brasov, preturile sunt echivalente cu 220, 207 si 215 chirii lunare.
Rata la credit versus costul chiriei
Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta prin intermediul unui credit au la dispozitie doua variante – credit