O propunere venită de la Budapesta ar putea declanşa mecanismul care să pună Clujul pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Un înalt oficial din Ungaria a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că va solicita Guvernului României să declanşeze procedurile pentru includerea pe lista UNESCO a Cimitirului Central din Cluj-Napoca.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a publicat vinerea trecută pe site-ul Parlamentului de la Budapesta intenţia de a solicita oficial României demararea procedurilor pentru includerea Cimitirului Central din Cluj-Napoca, denumit şi Hajongard, pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Oază de istorie
Hajongard este cel mai vechi cimitir medieval din ţară care încă se află în folosinţă, potrivit autorului cărţii de istorie locală „Povestea «oraşului-comoară»", Jozsef Lukacs.
Nucleul cimitirului se întinde pe o suprafaţă de 10-15 hectare, care la începutul secolului al XX-lea a fost dublată. Cel mai vechi mormânt datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, atunci când Consiliul Orăşenesc a decis ca pe terenul denumit popular „Hasengarten" (Grădina cu iepuri - n.r.) să fie înfiinţat un cimitir unde să fie îngropaţi toţi cei care vor dori acest lucru, indiferent de religie, de naţionalitate sau de categorie socială.
„Nu ştiu câte şanse ar avea Hajongardul să ajungă pe lista UNESCO, însă, în mod cert, orice recunoaştere ar fi binevenită. Din punct de vedere istoric, cultural, sau din punct de vedere al istoriei artei, Hajongardul merită salvat", a apreciat Jozsef Lukacs.
Pelerinaj în inima Clujului
În miezul verii, cimitirul este verde şi primitor. „E o grădină, e un Panteon al Clujului, un loc cum nu mai este în oraş", se aude vocea a unui moşneag, adăpostit la umbra unui stejar ce pare că îi e de-o seamă. Bărbatul, îmbrăcat la costum, îşi mişcă greu mâna, arătând cu deget