Problemele Greciei par sa nu fie nici pe departe rezolvate, avand in vedere ca Europa nu vrea sa bage mana in buzunar pentru a o finanta, atat timp cat la nivel intern guvernul grec nu intentioneaza sa inceapa taierile de cheltuieli.
Cu toate acestea, bancile grecesti estimeaza deja ca tara lor va primi un nou ajutor financiar de 150 de miliarde de euro.
Pentru a evita falimentul, Grecia trebuie sa faca in asa fel incat sa primeasca pana la jumatatea lunii viitoare transa de 12 miliarde euro pe care ministrii de Finante ai zonei euro tocmai au refuzat sa o acorde. Transa face parte din acordul de finantare incheiat anul trecut, in valoare de 110 miliarde de euro.
"Daca grecii nu pot sau nu vor sa ia deciziile necesare, nu putem merge mai departe cu acordarea finantarilor. Grecia trebuie mai intai sa indeplineasca toate conditiile impuse si apoi va primi transa de bani", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.
Avand in vedere situatia, estimarile privind un nou pachet financiar de ajutor pentru Grecia sunt in jurul sumei de 120 - 150 de miliarde de euro. Acesta ar putea sa acopere nevoia de imprumut a Greciei pentru o perioada de 3 ani, asta in conditiile in care guvernul elen chiar nu ar mai putea accesa bani de pe pietele internationale pana cel mai devreme anul viitor, mai spune raportul EFG Eurobank, remis Ziare.com.
De unde vor veni banii?
Se pare ca aproape jumatate din acesti bani vor veni prin intermediul FMI si UE. Banii din partea UE vor fi dati de Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF).
"Spre deosebire de imprumuturile din economiile zonei euro, cele de la FESF nu necesita aprobare parlamentara. O astfel de aprobare oricum ar fi dificil de obtinut in tari precum Olanda, Finlanda, Germania sau Austria, unde se intalneste o opozitie puternica pe