Studiile nefinalizate îşi pun amprenta mai întâi pe femei, iar copiii riscă să nu termine şcoala. Femeile reprezintă 70% din persoanele cu vârstă peste 12 ani care nu au absolvit nici măcar şcoala primară, sunt cifrele rezultate ultimului recensământ.
Chiar dacă rata participării nete la educaţie a fetelor este aproape egală cu cea a băieţilor, mult mai puţine fete îşi continuă studiile după liceu. Mai mult, analfabetismul afectează de peste două ori mai multe femei decât bărbaţi, arată datele ultimului recensământ realizat în România în 2002.
Gabriela are 27 de ani şi tocmai a încheiat primul an de şcoală. Sărăcia, dar şi faptul că nu avea nici măcar un certificat de naştere au împiedicat-o să meargă la şcoală. Acum este elevă în cadrul programului „A doua şansă", susţinut de organizaţia Salvaţi Copiii România. Gabriela a realizat că fără şcoală nu poate face nimic. Ea şi a dat seama că pentru orice meserie îi trebuie o minimă educaţie, iar fără aceasta nu putea lucra decât „la negru".
Fiica ei, în vârsta de 7 ani, a terminat grupa pregătitoare şi din toamnă se pregăteşte şi ea să intre în clasa I. Faptul că mama ei nu a avut un certificat de naştere şi niciun act de identitate a afectat-o şi pe ea, deoarece nici fetiţa nu există din punct de vedere legal.
„Legea permite copiilor fără CNP să se înscrie la şcoală, însă au termen un an să îşi facă documentele de identitate. Este destul de scurt timpul, mai ales că nici unii părinţi nu au acte, iar procedura este destul de greoaie. Au nevoie de o hotărâre judecătorească, abia apoi copiii îşi pot face şi ei acte", explică Leonard Andreescu, asistent social Salvaţi Copiii România.
16% din tineri nu îşi continuă studiile
„Nu se poate vorbi de o discriminare a fetelor în educaţie, este vorba de impactul lipsei de educaţie. Un băiat cu patru clase descarcă lăzi în piaţă, o fată cu pa