Guvernul de la Sofia a trimis pentru aprobare în Parlament un proiect de lege care permite unei Comisii speciale să investigheze averile şi, în cazul în care constată că au fost dobândite în mod ilegal, să le confişte. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012 şi va lua în vizor averile de peste 75.000 de euro, care nu pot fi justificate. Dacă aduce dovezi solide, Comisia va putea confisca sau pune sechestru pe averile nejustificate, fără să mai aştepte punerea în mişcare a unei acţiuni penale sau o sentinţă de la judecători. Comisia va putea ancheta achiziţii şi tranzacţii financiare făcute în ultimii 15 ani.
Spre deosebire de situaţia din România, Comisia bulgărească "pentru stabilirea bunurilor achiziţionate din activităţi criminale" va putea investiga şi anula donaţiile făcute de suspecţi pentru a-şi ascunde averea dobândită ilegal. De asemenea, suspecţii nu vor mai putea să-şi treacă bunurile obţinute ilegal pe numele unor firme, ONG-uri sau fundaţii, pentru că anchetatorii vor putea să investigheze şi să confişte şi în astfel de situaţii.
În România, Curtea Constituţională a respins recent propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a elimina din Constituţie prevederea conform căreia se prezumă caracterul licit al dobândirii averilor. Judecătorii au considerat că eliminarea acestui articol ar "suprima o garanţie a dreptului la proprietate". Astfel, în prezent, în România se presupune din oficiu că averea unei persoane este obţinută legal.
Specialiştii consultaţi de gândul se împart în două tabere.
Unii dintre ei spun că acest articol din Constituţie, privind prezumarea din oficiu a caracterul legal al averilor dobândite, ar fi principalul impediment în calea autorităţilor abilitate să verifice şi să confişte averile, precum Parchet, Fisc sau Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Când sunt puşi în faţa unui astfel de caz,