Propunerile vor fi analizate de specialişti în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţăde mâine, 21 iunie. Până când autorităţile nu vor decide ce măsuri de vor lua, localnicii au interzis la tăiatul copacilor şi păşunatul animalelor.
La fiecare ploaie mai abundentă, aproximativ 100 de familii din cartierul Chelinţa, care aparţine oraşului Ulmeni, stau cu frica în sân pentru că drumul şi casele lor o iau la vale. Anul acesta, au fost afectaţi, deja, de două asemenea alunecări. În ciuda acestui fapt, localnicii refuză să se mute. Oficialităţile judeţului au adus specialişti topografi de la Cluj să propună soluţii de consolidare.
Ce propun specialiştii
Pentru consolidarea terenului, geologii şi topografii care s-au deplasat la faţa locului au propus mai multe soluţii. „Una dintre acestea prevede regularizarea Văii Hotarului, în amonte şi în aval, alta se referă la realizarea unui dren principal care să preia scurgerile de pe versanţi şi să le dirijeze spre râul Someş. De asemenea, este vehiculată şi ideea construirii unui zid de sprijin pentru consolidarea terenului, dar şi a drumului judeţean“, a declarat Lucian Morar, primarul localităţii Ulmeni.
Până la luarea unei decizii, riveranii nu au voie să construiască nimic în zonă. De asemenea, au fost interzise, în locul cu potenţial de alunecare, tăierea arborilor şi executarea de şanţuri în versant sau la baza acestuia, dar şi arăturile şi păşunatul animalelor mari.
„Zonă de risc“
Specialişti în geologie şi topografie care au prelevat mostre de sol de la Chelinţa au spus că potenţialul instabil de alunecare a zonei Vâlcei este cauzat de diferenţa de cotă între albia majoră a râului Someş şi zona de platou de la ieşirea din defileu.
„Pe drumul vicinal, apele se scurg în lungul acestuia, iar în timp au dus la formarea unui prag şi au contribuit la produc