Oficialii din Ungaria trebuie să dea dovadă de "reţinere, luciditate, bun simţ regional şi bună vecinătate, astfel încât să nu stricăm ce am construit". O spune la RFI ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Precizarea sa vine după ce un vicepremier de la Budapesta a criticat planul de reorganizare administrativ-teritorială a României.
Teodor Baconschi declară în contextul tensiunilor cu Ungaria pe tema reorganizării administrativ-teritoriale că în general "convocarea unui ambasador la sediul MAE denotă o anumită crispare, o anumită tensiune. El e invitat la un nivel de lucru, de obicei, director de spaţiu şi nu la nivelul conducerii ministerului, tocmai pentru a sublinia că e vorba de un moment de răceală. Dincolo de procedurile diplomatice, astea sunt nişte împrejurări pasagere".
Ministrul de Externe spune că şi-a exprimat dorinţa "de a lucra onest pentru parteneriatul strategic româno-ungar" şi se aşteaptă ca "şi de la Budapesta să existe reţinere, luciditate, bun simţ regional şi bună vecinătate, astfel încât să nu stricăm ce am construit". Fără "reacţii emoţionale" în relaţia cu Ungaria
Teodor Baconschi nu vrea "reacţii emoţionale": "Tocmai pentru că trebuie să avem explicaţii cu partenerii noştri şi în primul rând cu opinia publică internă, nu e nevoie de reacţii emoţionale, precipitate, de hiperbole şi de exagerări, care să încingă inutil atmosfera".
"Noi ne simţim confortabil ca populari europeni, avem aceeaşi apartenenţă politică şi suntem două Guverne de dreapta reformiste (…). Ei rămân parteneri cât se poate de fiabili, cu condiţia ca astfel de inflamări retorice să nu intoxice zadarnic climatul dintre noi", continuă Teodor Baconschi.
Şeful diplomaţiei române crede că "Ungaria ne-a privit puţin de sus, pentru că ne-a luat-o înainte în procesul de integrare europeană". Teodor Baconschi, în dialog cu Luca N