Când nu face păpuşi din fire sau foi de porumb, pe Marilena Iosifaru o găseşti ţesând la războiul moştenit de la bunica ei. Este printre ultimele femei din comuna Corbeni care se încăpăţânează să ducă tradiţia mai departe.
Iubeşte portul popular, pe care nu îl afişează doar la târgurile meşterilor la care participă, ci şi la sărbătorile din comună.
Marilena Iosifaru s-a născut în comuna Corbeni, având deja înfiripat în suflet sentimentul dragostei pentru folclor.
Încă de când era o copilă, stătea ore întregi lângă mama sa care lucra la război şi aşa a reuşit să fure meseria şi să o transforme într-o preocupare constantă.
Acum a ajuns să realizeze într-o zi covoare sau prosoape decorative din lână pe care, la început, le dădea gata într-o lună.
“Am războiul de la mama mea, care îl avea de la bunica. Eu, la rândul meu, o să-l las fiicei mele, pasionată şi ea de această artă, dacă o mai vrea să-l ţină. Din păcate, acum toată lumea e modernă şi cumpără covoare persane, nu se mai dau astea ale noastre tradiţionale, cu toate că sunt mai valoroase”, spune meşterul popular.
Lasă moştenire sute de păpuşi
Printre creaţiile preferate care-i ies din mână, se numără însă păpuşile realizate din pna, lână sau foi de porumb.
Pasiunea pentru acestea a luat naştere din dorinţa de a nu pierde materia primă pe care oricum o are la dispoziţie.
„Păpuşile din fire sunt cele ale timpurilor mele. Eu atunci când eram mică cu d-astea mă jucam. Am învăţat să le fac de la bunica şi de la o rudă de-a a mea care a făcut Şcoala de Arte Populare. Dintr-un scul ies patru păpuşi. Lână tot avem de aruncăm, că nu se mai vinde, foi de porumb la fel, că ni se umple podul toamna, aşa că a trebuit să fructificăm cumva”, explică Marinela Iosifaru. În plus, femeia îmbracă păpuşile de pe piaţă în costume populare special create.
„Cumpăr păpuşile din co