Aromate şi foarte gustoase, frăguţele, cunoscute sub denumirea de fragi de pădure sau fragii iepurelui, au efecte terapeutice nebănuie.
Purificarea sângelui, întărirea sistemului imunitar şi tratarea avitaminozelor sunt doar câteva dintre beneficiile aduse de acestea organismului. „Virtuţile frăguţelor ca plante medicament sunt cunoscute încă din Antichitate. Intern, se administrează sub formă de suc, de infuzii sau crude.
În cazul curei cu fragi, este bine să se consume circa 150-300 g de fructe proaspete dimineaţa, pe stomacul gol, ca mic dejun, când efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Fragii conţin multă apă (90 %), săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, fier) şi vitamine (B, C, E şi K).
Având proprietăţi antioxidante şi depurative, frăguţele de pădure sunt de ajutor în tratarea hepatitelor, gutei, reumatismului, constipaţiei şi în bolile de piele. În acelaşi timp, o cură cu fragi, urmată un interval de 20-30 de zile, creşte rezistenţa organismului la temperaturile ridicate, în zilele caniculare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie.
Mod de administrare
Sucul, obţinut prin zdrobirea fructelor proaspete, se bea dimineaţa (câte 200-300 ml la micul dejun). Cura durează un interval de 20-30 de zile şi este indicată în caz de anemie şi pentru reglarea valorilor glicemiei, tensiunii arteriale, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali.
Fructele proaspete: În caz de imunitate scăzută, se recomandă o cură cu frăguţe proaspete, câte 300 g pe zi, timp de o lună.
Infuzia: O cană de infuzie se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate şi dintr-o cană de apă fierbinte. Ceaiul preparat din frunze de frăguţe este indicat în afecţiunile gastrointestinale, hepatice şi renale. Se beau câte două-trei căni pe zi, cel puţin 20 de zile.