Cererea de gaze în Europa a crescut anul trecut cu 7,2% comparativ cu 2009, arată ultiimul raport al BP privind piaţa globală de energie. Marea Britanie şi Germania sunt cei mai mari consumatori europeni de gaze, urmate de Italia şi Franţa, în timp ce România se află la mijlocul clasamentului. Cu rezervele dovedite de acum, ţara noastră ar putea fi peste 30 de ani singurul producător de gaze din Europa, dacă se va păstra nivelul actual al producţiei şi al consumului în regiune.
Cei care spun că resursele energetice ale viitorului sunt gazele naturale se bazează pe faptul că rezervele dovedite ale planetei se vor epuiza în mai mult timp decât ţiţeiul. În plus, emisiile de dioxid de carbon rezultate din transformarea gazelor în electricitate sunt mai mici decât în cazul cărbunelui.
Astfel, potrivit ediţiei din această vară a raportului realizat de compania petrolieră BP privind piaţa energetică mondială, omenirea mai are rezerve dovedite de gaze care ne vor ajunge încă 58 de ani de acum înainte, raportat la producţia actuală.
Citiţi şi: Topul consumatorilor de petrol din Europa
Click pentru a mări infografia:
Spre comparaţie, ţiţeiul este suficient pentru următorii 46 de ani, însă specialiştii spun că şansele de a găsi noi gaze, în special neconvenţionale, adică în roci dure, sunt mult mai mari decât în cazul ţiţeiului.
La începutul erei petroliere, lumea era dezamăgită când găsea gaze neasociate cu ţiţei, iar aurul albastru a fost mult timp ars pur şi simplu degeaba, pentru că nu avea nicio utilizare. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel, gazul este la fel de preţios ca ţiţeiul, iar preţul lui se apropie de recorduri istorice, după cum spuneau zilele trecute oficialii Gazprom.
Cum stă România
România este una dintre puţinele ţări din Europa cu o producţie proprie (10,9 miliarde de metri cub