Procesul fostului preşedinte al Tunisiei a început la Tunis luni, 20 iunie. Zine el-Abidine Ben Ali este însă absent din sala tribunalului. Refugiat în Arabia Saudită, fostul dictator contestă vehement acuzaţiile care i se aduc.
În acest prim proces care are loc în capitala Tunis nu sunt urmăriţi decât preşedintele Ben Ali şi soţia sa, Leila Trabelsi. Acţiunea judiciară se va concentra asupra importantelor sume de bani, biijuterii, arme şi stupefiante găsite în două din palatele prezidenţiale.
Rămas discret de când a fost răsturnat de la putere şi a fugit în Arabia Saudită, pe 14 ianuarie, Ben Ali a rupt tăcerea duminică, 19 iunie, denunţând viguros acuzaţiile care i se aduc. Cel care a condus cu o mână de fier Tunisia timp de 23 de ani e de părere că "aceste false acuzaţii nu urmăresc decât să distragă atenţia populaţiei de la adevăratele probleme şi agitaţii cu care se confruntă ţara. Sper ca Tunisia să iasă totuşi din haos şi întuneric", se mai poate citi în comunicatul emis de şeful clanului Ben Ali. Frustrare în Tunisia
Cum era de aşteptat, mulţi tunisieni sunt frustraţi că fostul preşedinte nu este pe banca acuzaţilor. Unii chiar regretă faptul că noua putere nu îi judecă mai întâi pe membrii anturajului prezidenţial rămaşi în ţară.
Procesul declanşat luni nu este decât prima etapă dintr-o serie de proceduri ce se anunţă deja extrem de lungă. Autorităţile tunisiene au precizat că au reţinut 93 de capete de acuzare împotriva lui Ben Ali şi a acoliţilor săi, dintre care 35 vor fi deferite în faţa justiţiei militare. Aceste acuzaţii se referă la omuciderea voluntară şi la cazurile de tortură, ambele pasibile cu pedeapsa capitală.
Procesul fostului preşedinte al Tunisiei a început la Tunis luni, 20 iunie. Zine el-Abidine Ben Ali este însă absent din sala tribunalului. Refugiat în Arabia Saudită, fostul dictator contestă