Sterling Resources a înaintat, ieri, o notificare privind existenţa unui diferend cu statul român, ca urmare a "acţiunilor deliberate şi discriminatorii" întreprinse împotriva investiţiilor efectuate de companie în perimetrele sale, Midia şi Pelican, din Marea Neagră.
Potrivit unui comunicat al Sterling Resources, citat de Agerpres, aceste acţiuni includ atacuri în mass-media şi diverse fapte destinate a bloca desfăşurarea operaţiunilor companiei în perimetrele offshore primite în concesiune.
Notificarea a fost depusă în baza acordului între România şi Canada pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
Următoarea acţiune la care poate recurge compania o reprezintă iniţierea procedurilor de arbitraj internaţional în baza acordului între Româ-nia şi Canada. Prin acord, România şi-a asumat obligaţii cu privire la protejarea investiţiilor efectuate în România de investitorii canadieni.
Notificarea diferendului conferă o perioadă de şase luni de negocieri în vederea soluţionării pe cale amiabilă a problemelor. În situaţia în care Sterling nu va obţine în această perioadă o soluţionare satisfăcătoare a tuturor problemelor, compania le va putea înainta spre soluţionare instanţei de arbitraj.
În cadrul arbitrajului, Sterling va pretinde despăgubiri băneşti care să reflecte întreaga valoare semnificativă de piaţă a activelor sale din Marea Neagră. Conform comunicatului, acţiunile întreprinse de statul român pentru blocarea desfăşurării operaţiunilor companiei în perimetrele offshore primite în concesiune au fost iniţiate la începutul anului 2009. Sterling a desfăşurat în 2008 o campanie de explorare, iar în luna februarie 2009 diferendul teritorial cu Ucraina ce afecta unele porţiuni din suprafaţa concesiunii a fost soluţionat în favoarea României.
"Imediat după aceasta, persoane cu funcţii publice din România au iniţiat o