Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, intenţionează să propună Băncii Centrale Europene (BCE) un compromis care să permită implicarea investitorilor privaţi în cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
Planul lui Schaeuble presupune ca Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), fond de urgenţă la care pot apela statele cu probleme din zona euro, să emită obligaţiuni pe care le va pune la dispoziţia băncilor elene prin intermediul guvernului de la Atena. Băncile elene, dependente de fonduri de la BCE, ar folosi obligaţiunile ca garanţii pentru a obţine în continuare împrumuturi de la BCE prin operaţiunile de pe piaţa monetară.
La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că investitorii privaţi ar trebui încurajaţi să poarte o parte din povara datoriilor greceşti prin prelungirea termenelor de scadenţă ale obligaţiunilor guvernamentale, iar contribuţia acestora la salvarea Greciei trebuie să fie voluntară, dar "substanţială", scrie BBC News. Aceste afirmaţii sunt, de fapt, concesii făcute Băncii Centrale Europene şi Franţei, care se împotrivesc oricărei forme de restructurare a datoriilor care ar putea fi considerată, de investitori sau de agenţiile de evaluare financiară, un default. BCE şi Germania se tem că o eventuală intrare în incapacitate de plată a Greciei va avea consecinţe devastatoare pe pieţe, ceea ce va amplifica şi mai mult problemele Atenei.
"Trebuie să demonstrăm din nou solidaritate", a spus Merkel. Oficialul german şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy s-au întâlnit la Berlin pentru a pune capăt dezacordurilor dintre guvernele statelor lor legate de implicarea investitorilor privaţi în rezolvarea crizei Greciei. Ei au declarat că vor ca un nou pachet de salvare pentru statul elen să fie stabilit cât de curând posibil, iar angajamentele lor au fost percepute ca