Europarlamentarii cer mai multă putere de decizie la nivel regional şi local în privinţa proiectelor finanţate din bani europeni. Plenul Parlamentului European va vota săptămâna aceasta cele mai importante prevederi ale bugetului destinat fondurilor regionale pentru 2014 -2020.
Euroaleşii nu sunt de acord cu mai multe condiţionalităţi propuse de Comisia Europeană pentru acordarea banilor UE, dar, în primul rând, cer ca administraţiile locale şi regionale să fie implicate în toate fazele proiectelor, arată europarlamentarul german Markus Pieper (PPE), raportorul Parlamentului European pentru Dezvoltare regională.
Citiţi şi:
Bruxelles: Durata întreruperii plăţilor pentru fondurile europene depinde de autorităţile române
Propunerea sa va fi discutată astăzi şi votată joi în plen. "Nivelul local şi regional trebuie implicat în toate fazele punerii în aplicare a politicii de coeziune de la planificarea strategică până la elaborarea şi negocierea acordurilor de parteneriat pentru dezvoltare şi investiţii şi programele lor operaţionale, într-un mod structurat şi sistematic", susţine Pieper. El apreciază că este esenţial ca regulamentele privind fondurile structurale europene să conţină dispoziţii corespunzătoare în sensul implicării deciziei regionale.
În numeroase rânduri, autorităţile locale şi experţii agenţiilor de dezvoltare regională au reclamat lipsa posibilităţii de decizie şi centralizarea deciziei la ministere sau în agenţii naţionale. Tot ei au arătat că, de multe ori, aprobările pentru proiecte erau primite de beneficiari în câteva zile la nivel regional după care decizia era blocată sau dura foarte mult, la nivel central.
"Orice viitoare strategie de utilizare a Fondului Social European va fi mai eficientă dacă va implica nivelurile regionale şi locale de guvernanţă, capabile să adapteze obiectivele strategic