Kilogramul de roşii se vinde acum cu 2,5 lei, faţă de 3,5, cât era în urmă cu câteva zile. Motivul scăderii preţurilor la legume este acela al creşterii cererii, după episodul E.coli, când argeşenii au fost rezervaţi în a mai cumpăra roşii, castraveţi şi varză, spun specialiştii
Dacă în săptămânile trecute, maldărele de roşii şi castraveţi zăceau pe tarabele din pieţele argeşene, acum se vând ca pâinea caldă. Motivul pentru care cumpărătorii au început să ia cu asalt sectoarele de legume este acela că preţurile au devenit, în sfârşit, unele accesibile pentru aproape toate buzunarele. La începutul lunii, roşiile ajungeau şi la 5 lei pe kilogram, iar spre final de iunie acestea se dau cu 2,5 sau chiar 2 lei la mia de grame. Piteştenii nu pot decât să se bucure că vor putea pune pe masă mai multe salate de sezon şi că vor îmbogăţi gustul mâncărurilor cu legume proaspete.
Roşiile vor ajunge la 1,5 lei
Specialiştii din agricultură au analizat fenomenul şi spun că preţurile din pieţe au scăzut din două motive.
„În primul rând, acum oferta este mult mai mare şi este normal ca preţurile să scadă. În al doilea rând, a fost zvonul că bacteria E.coli ar proveni de la legume şi atunci, şi în Argeş, au scăzut vânzările la aproape jumătate. Acum, când oamenii au văzut că nu există niciun pericol în legume, au început din nou să cumpere, iar preţurile, normal, au scăzut”, explică conferenţiarul universitar doctor Constantin Ceauşu, de la Facultatea de Ştiinţe a Universitatăţii din Piteşti. Specialistul, care este şi director în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Argeş, estimează că preţul roşiilor va ajunge, în pieţe, la maximum 1,5 lei în această vară.
Legume din Olt şi Teleorman
În Piaţa Traian din oraş e vânzoleală mare. Clienţii stau la coadă pentru a analiza şi ulterior cântări produsele proaspete şi ieftine.