Ovidiu Ilie, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a vorbit într-un interviu acordat GdS despre problemele de mediu existente în judeţ, despre marii poluatori şi despre sancţiunile aplicate în acest an
GdS: Care sunt cele mai mari amenzi pe care le-a aplicat Garda de Mediu Gorj în anul 2011 şi pentru ce au fost date?
Ovidiu Ilie: Cea mai mare amendă aplicată anul acesta a fost la Suinprod din Târgu Jiu, fermă şi abator de suine. Au primit o sancţiune de 100.000 de lei pentru că nu au realizat măsurile din programul de etapizare, respectiv nerealizarea instalaţiei de prefiltrare şi a studiului tehnic privind determinarea stării tehnice a iazurilor biologice. Petrom este una dintre societăţile cel mai des sancţionate, pentru diverse poluări accidentale. Anul acesta, au fost amendaţi de două ori cu câte 60.000 de lei. Prima dată, pentru neanunţarea unei poluări şi apoi pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor impuse prin programul de conformare. Complexul Energetic Turceni a primit anul acesta 60.000 de lei amendă pentru nerealizarea la termen a măsurilor din planul de acţiuni şi nerespectarea valorilor-limită la emisiile de SO2 pentru lunile ianuarie-februarie.
GdS: Ce fel de sesizări primiţi şi câte dintre ele se dovedesc adevărate?
O.I.: Principalele aspecte semnalate de către petenţi vizează: deşeuri abandonate în locuri nepermise, deversări de dejecţii animaliere în afara proprietăţilor, deversări de ape menajere în rigolele stradale, amplasarea grupurilor sanitare şi a adăposturilor de animale necorespunzător. De asemenea, cetăţenii mai sesizează şi depăşiri ale nivelului de zgomot şi ale indicatorului pulberi în zonele cu activităţi miniere, poluarea atmosferei cu pulberi de cenuşă provenite de la depozitul de zgură şi cenuşă Beterega de la CE Rovinari. Acestea se confirmă în majoritate.
GdS: Care sunt