La 70 de ani de la comanda lui Antonescu, „Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!“, revista „Historia” aduce în faţa marelui public, într-un număr tematic, dosarul zilei de 22 iunie 1941. Un fotoreportaj vă arată Bucureştiul în primele zile de mobilizare, iar ofiţerul Vladimir Kiriţescu povesteşte, în volumul său de memorii, care era starea de spirit a Capitalei la debutul războiului.
„Duminică, 22 iunie 1941. La ora şase dimineaţa mă aflam într-un tramvai care circula din piaţa Buzeşti către Dinicu Golescu şi în jos, spre Cişmigiu. Urma să cobor la Sanatoriul Militar «Elena Heraclide», unde eram internat din cauza unui accident suferit pe zonă lângă Huşi, încă înainte de sosirea medicilor sanatoriului. Plecasem în seara precedentă cu asentimentul tacit al sorei-şefe, pentru ca să-mi petrec noaptea acasă la mama mea, pe [strada] Doctor Felix, unde se afla şi soţia mea. Înainte de a coborî din tramvai am observat un ziar desfăcut pe pupitrul de conducere al vatmanului şi, sub titlul ziarului, inserate cu litere mari, cuvintele: «OSTAŞI! ORDON TRECEŢI PRUTUL!»
Citiţi şi:
Trecerea Prutului - de la extaz la agonie
Intrarea României în război - o eroare motivată geopolitic
Era Armata Română pregătită să intre în Al Doilea Război Mondial
Ostaşii noştri au trecut Prutul când au dat ordin nemţii!
Pe urmele tatălui: de la trecerea Prutului la luarea Odessei
Uniforma soldatului român pe Frontul de Est
Trei ediţii speciale au scos ziarele începând cu 22 iunie, iar vânzătorii s-au grăbit să le distribuie
Am înţeles dramaticul adevăr. Războiul a cărui fantomă se plimba prin Europa încă de la ocuparea Austriei, încă de la cedarea zonei sudiţilor, urmată de transformarea Cadrilaterului Bohemiei în protectorat german, războiul, care devenise un fapt oficial recunoscut de marile state europene după intrar