De cele mai multe ori, primul gând pentru cei care vor să ajungă la mare este ce mijloc de transport să aleagă. Drumul spre litoral are avantaje şi dezavantaje. Trenul este mai ieftin, microbuzul, mai scump, dar oferă rută directă, iar o călătorie cu propriul autoturism aduce confort, dar şi costuri mai mari.
Cea mai ieftină călătorie spre litoral presupune un drum cu unul din cele aproximativ 30 de trenuri care pleacă, în intervalul orar 06.17-21.24, din Slobozia, Ciulniţa sau Feteşti, spre Constanţa. Totuşi, deşi preţul unui bilet de tren este destul de redus, condiţiile lasă mult de dorit, cu precădere atunci când vine vorba despre trenurile personal sau accelerat. Căldura şi mizeria din vagoane, dar şi faptul că trebuie să aştepte destul de mult îi fac pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a alege ruta feroviară spre mare.
„E mai ieftin cu trenul, chiar dacă faci mai mult. Până la urmă, important e că ajungi la mare, nu contează cum. Te gândeşti la distracţia care te aşteaptă“, spune tânărul Adrian Marin (17 ani).
Cu trenul sau cu microbuzul?
Când vine vorba despre trenurile rapid, condiţiile sunt mai bune, însă, implicit, şi biletele sunt mai scumpe. Un bilet de tren până la Constanţa ajunge chiar şi la 50 de lei, în funcţie de tipul garniturii feroviare şi de clasa la care se călătoreşte. „Un bilet de personal este 13,5 lei la clasa a II-a şi 21,4 lei la clasa I, unul de rapid este 28,5 şi 39,4 lei, clasa I şi, respectiv, clasa a II-a, iar un bilet de rapid este 35,8 lei la clasa I şi 49,9 lei la clasa a II-a“, explică reprezentanţii CFR Călători din Slobozia. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc mai puţin cu 50% pentru un bilet de tren, dar asta doar dacă nu îşi uită acasă carnetele vizate sau cupoanele de pensie.
Pe de altă parte, deşi preţul unui bilet de microbuz pe ruta Slobozia-Constaţa est