Personalităţi din domeniul educaţiei s-au întâlnit la conferinţa „Soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc“. Conferinţa face parte din caravana Galei Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“, în cinci oraşe din ţară.
Conferinţa „Soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc" a dat startul perioadei de înscriere la Gala Premiilor în Educaţie, eveniment ce va avea loc pe 2 noiembrie.
Competiţia, care identifică cele mai meritorii exemple din educaţia românească, are 11 sectiuni de concurs (de la studentul anului la ONG-ul anului) şi oferă premii în valoare totală de 250.000 euro. Înscrierile se pot face până pe 27 septembrie, pe site-ul www.premiileineducatie.ro.
În fiecare dintre cele cinci oraşe în care a poposit (Timişoara, Iaşi, Cluj, Constanţa şi Bucureşti), conferinţa a oferit un schimb de informaţii şi opinii între actorii din sistemul educaţional local. Printre soluţiile propuse de aceştia se numără abordarea practică a cursurilor, o mai mare aplicabilitate şi adaptare la cerinţele pieţei muncii, mai multă transparenţă. Foarte importantă este şi realizarea schimbărilor într-un ritm firesc, consecvenţa şi existenţa unor politici educaţionale coerente pe parcursul unui ciclu complet de şcolarizare, întrucât „e nevoie de timp pentru a testa un tip de intervenţie în educaţie" a explicat Simona Velea, director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
Problemele sunt în altă parte
Liviu Papadima, decanul Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti a fost de părere că cele mai serioase probleme ale învăţământului românesc se află, de fapt, în afara sistemului.
„Cea mai la îndemână soluţie pentru îmbunătăţirea învăţământului superior e să-l mutăm în altă ţară", a spus Papadima. „În general, gândim învăţământul românesc ca având o datorie faţă