Cea de a doua probă a Evaluărilor Naţionale, cea de Matematică, va fi susţinută mâine de elevii care tocmai au terminat gimnaziul. Notele testelor pe care absolvenţii claselor a VIII-a le susţin în această săptămână pot fi hotărâtoare în privinţa admiterii în liceul dorit.
Evaluarea Naţională se susţine într-o singură sesiune. Elevii au la dispoziţie o oră şi jumătate pentru a rezolva subiectele. Măsurile stricte de securitate nu-i ocolesc nici pe ei. Dacă un elev este prins că încearcă să copieze, este eliminat din examen şi primeşte nota 1.
„Se interzice elevilor să pătrundă în clasă cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile ori cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. Nerespectarea acestor dispoziţii privind introducerea de materiale interzise în sala de clasă duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu nota 1 a lucrării elevului eliminat", se arată în metodologia de organizare şi desfăşurare a testelor naţionale.
Pentru lucrările scrise, elevii pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi doar creion negru. Pentru proba la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, însă nu au voie în sală cu mijloace de calcul. Elevii care doresc să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
După rezolvarea tuturor subiectelor, elevii trebuie să-şi numeroteze paginile sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini (exemplu: 3/5, pentru pagina a tre