Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să trimită acasă circa 2.000 de angajaţi, primii 1.200 în următoarele 60 de zile, şi să desfiinţeze aproximativ 150 de administraţii financiare, adică o treime.
În condiţiile în care rămân mai puţine administraţii fiscale şi mai puţin angajaţi care să relaţioneze cu contribuabili şi să răspundă solicitărilor lor, apar o serie de întrebări: unde şi câţi km vor merge românii să depună declaraţiile fiscale şi să plătească impozitele? Vor mai sta la cozi? Şi care va fi impactul reorganizării Fiscului asupra activităţii de combatere a evaziunii fiscale?
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a dat vineri asigurări că "desfiinţarea administraţiilor fiscale nu se face haotic" şi a amintit că începând din acest an se depune declaraţia unică.
"Avantajele sunt simplificarea şi reducerea numărului de drumuri, precum şi reducerea contactelor contribuabililor cu oamenii de la ghişeu. În scopul consolidării, desfiinţăm unele administraţii fiscale neperformante, cu un cost al colectării veniturilor peste medie şi aflate la distanţe geografice apropiate", a declarat vineri Blejnar într-o conferinţă de presă.
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a adus în discuţie faptul că reducerea numărului de angajaţi de la Garda Financiară nu pune în pericol activitatea de combatere a evaziunii fiscale în condiţiile în care funcţionează şi alte structuri de verificare cum ar fi inspecţia fiscală.
Din a doua jumătate a acestui an, angajaţii Fiscului vor interacţiona preponderent cu populaţia, în condiţiile în care firmele vor depune declaraţiile pe internet şi nu vor mai sta la cozi interminabile. Toate firmele, inclusiv cele mici, sunt obligate să depună, pentru obligaţiile aferente lunii iulie, doar online declaraţiile lunare privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit (112) şi declaraţia de TVA.
P