Cursul leului faţă de francul elveţian a atins luni un nou maxim istoric, de 3,5396 lei/franc, în timp ce cursul faţă de euro, anunţat de BNR, a ajuns la 4,2635 lei/euro, cel mai mare din ultimele patru luni şi jumătate.
Deprecierea leului din ultima perioadă, inclusiv de luni, se datorează situaţiei tensionate din Grecia, dar şi a discuţiilor fără un rezultat concret, la nivelu UE, privind noul plan financiar de salvare a statului elen.
"Această dinamică este foarte probabil legată de amânarea eliberării următoarei tranşe de ajutor financiar pentru Grecia. Nu ne aşteptăm ca astăzi leul să se deprecieze semnificativ de la nivelul curent", au precizat, într-un raport de piaţă, analiştii ING. Raportul a fost publicat luni, înainte ca BNR să anunţe cursul oficial.
Analiştii au subliniat că leul, în dimineaţa zilei de luni, s-a depreciat mai mult faţă de euro decât zlotul, forintul sau decât coroana cehească datorită faptului că România are legături financiare mai apropiate cu Grecia decât celelalte trei state central-europene.
Unii investitori se gândesc deja că statul român ar putea naţionaliza băncile elene prezente pe plan local
De fapt, legăturile României cu Grecia, prin sistemul bancar, sunt atât de puternice încât unii investitori au început să ia în calcul posibilitatea, scăzută, e drept, ca statul român să naţionalizeze băncile elene prezente în România, după cum susţin unii dealeri.
"Este clar că băncile comerciale nu sunt salvate de băncile centrale, ci de statele respective. Băncile greceşti din România, care deţin circa 16% din activele bancare totale la nivel local, au circa 4,2 miliarde de euro de la băncile mamă, care au şi ele probleme", ne-a declarat un dealer. "Unii investitori caută un proxy, ceea ce înseamnă că unii dintre ei iau în considerare şi posibilitatea ca statul român să se implice şi să naţionalizeze", a