Dificultatea de a accepta schimbările, presiunea pe costuri, lipsa dialogului, managementul defectuos al presiunii, contextul economic dificil şi teama de eşec, acestea sunt problemele cu care piaţa românească de publicitate se confruntă în prezent, potrivit jucătorilor din această industrie.
Mona Lisa Caravaniez, Managing Director Ogilvy&Mather consideră că cea mai mare problemă este reprezentată de dificultatea oamenilor de a se adapta schimbărilor mediului de business, de a acţiona «normal» în acest mediu care este în continuă schimbare din 2008 încoace. "Trebuie să-l adoptăm ca fiind cel «normal» - şi să nu mai aşteptăm «să se îndrepte situaţia». Trebuie să ne recalibrăm: să facem totul cât de bine putem în condiţiile date, fără să plecăm de la premisa «dacă erau alte vremuri...». Nu sunt alte vremuri", a declarat aceasta, pentru Curierul Naţional.
Ea ne-a mai spus că este o chestiune naturală. "Cine se adaptează şi «performează» - individual şi ca organizaţie - nu numai că supravieţuieşte, dar ajunge sau se menţine în frunte. Oportunitatea adusă de schimbarea mediului nu este doar o vorbă din cărţi, ea are o bază reală foarte solidă: îi favorizează pe cei care asimilează mai repede şi mai bine variabilele noi care ne înconjoară", a încheiat reprezentantul Ogilvy.
Publicitatea pare să nu mai vândă
Radu Miu, General Manager Mercury360, afirmă că principala problemă cu care ne confruntăm e demonetizarea advertisingului. "Pe fondul scăderii consumului, ca o consecinţă a crizei financiare, publicitatea pare să nu mai vândă, deci din ce în ce mai puţini bani sunt direcţionaţi către comunicare. Agenţiile de publicitate şi oamenii de marketing cad de pe piedestalul pe care îi urcase depăşirea constantă a obiectivelor de vânzări şi se transformă în generatori de costuri", a detaliat acesta.
În condiţiile în care presiunea pe bu