Din cele 82 de unităţi de acest gen pe care Ministerul Dezvoltării le va construi în judeţ, una singură va fi în Suceava. Revoltător este că oraşul a fost aliniat astfel comunelor în care numărul preşcolarilor este de zece ori mai mic. Costurile se ridică la 26 de milioane de lei, iar lucrările se vor termina până în 2012.
În judeţul Suceava vor fi înfiinţate 61 de creşe şi 21 de grădiniţe, care vor oferi 3.614 locuri pentru copii. „Proiectul aparţine Ministerului Dezvoltării şi a fost realizat pe baza solicitărilor venite de la primari“, a declarat Monica Tătaru, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava. În municipiul Suceava există în prezent o singură creşă, cu 104 locuri pentru cei mici, dar cererea este triplă. Reprezentanţii Uniunii Creşelor sunt revoltaţi de această situaţie.
„Cererile de înscriere la creşă nu se fac la primar. De unde să ştie primarul de câte locuri pentru copii este nevoie? Ei fac treaba asta de capul lor“, a spus Daniela Cîmpan, preşedintele Uniunii Creşelor din România, şi totodată directoarea creşei din Suceava. Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar (IŞJ) Suceava şi-ar fi dorit mai multe creşe noi în municipiu, mai ales că cele 90 de locuri care vor fi înfiinţate nu vor fi suficiente pentru sutele de cereri venite din partea părinţilor. „Cererea de locuri în creşe şi grădiniţe este în continuare mare. Dacă se mai construiesc câteva instituţii, va fi o decongestionare, care va rezolva mai multe probleme“, a spus Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ.
Primarii din judeţ nu ştiu că ministerul le face creşe
În unele localităţi, edilii nici nu ştiau de noile investiţii ministeriale, deşi figurau pe listă ca beneficiari. „Nu ştim nimic despre aşa ceva. Nu am dat nicio listă cu necesarul de locuri“, au răspuns miraţi reprezentanţii Primăriei din Pârteştii de Jos, localitate cu mai puţini locuitori de