Tinerilor din toată lumea le lipseşte angajamentul faţă de organizaţiile în care lucrează şi sunt cel mai afectaţi de presiunile pe care le percep la locul de muncă, arată un studiu GfK Custom Research, realizat pe 30.556 de angajaţi din 29 de ţări, în perioada 8 februarie - 4 aprilie.
Doar unul din cinci tineri (21%) cu vârsta între 18 şi 29 de ani are un nivel foarte ridicat de angajament faţă de organizaţie. Analiza la nivel naţional arată că unele ţări se confruntă cu probleme mult mai mari din punct de vedere al angajamentului tinerilor aflaţi în câmpul muncii. Totuşi, în Macedonia, Franţa şi Turcia, aproape o treime dintre tineri au un nivel ridicat de angajament faţă de organizaţia la care lucrează, ceea ce înseamnă stabilitate şi productivitate pentru companii. În cealaltă extremă a clasamentului, Ungaria şi Cehia (6% fiecare), cât şi Serbia şi Portugalia (7% fiecare) se confruntă cu o situaţie cu totul diferită. Retenţia tinerilor talentaţi poate deveni problematică în aceste ţări, pe măsură ce economiile lor vor începe din nou să crească. România se poziţionează în a doua parte a clasamentului global, tinerii dovedind un nivel scăzut de angajament (12%).
Presiunea la locul de muncă
În multe ţări, presiunile de la job îşi spun cuvântul cu privire la starea de bine a tinerei generaţii de angajaţi. Două cincimi (40%) din tinerii din cele 29 de ţări analizate sunt frecvent stresaţi la muncă. Mai mult, aproape o treime (31%) se simt presaţi să lucreze multe ore pe zi. O treime dintre tinerii angajaţi (34%) sunt preocupaţi de faptul că nu au suficiente resurse pentru a putea munci eficient.
În România, comparaţia între generaţii în ceea ce priveşte sursele de stres la locul de muncă arată că impactul locului de muncă asupra sănătăţii îi preocupă mai mult pe tinerii de 18-29 de ani (48%) decât pe cei cu vârsta peste 50 de ani (31%).