Vânzarea de către stat a unui pachet de 9,8% din Petrom, cea mai mare companie românească, se va realiza până la sfârşitul lunii iulie, a anunţat ferm ministrul economiei Ion Ariton. Declaraţia ministrului este surprinzătoare având în vedere că în ultima lună nu au apărut informaţii publice despre stadiul pregătirii celei mai mari oferte de vânzare de acţiuni din ultimii ani.
"Vrem un preţ cât mai bun. Încă nu am stabilit la ce preţ vom vinde", a afirmat la finalul săptămânii trecute Ion Ariton, citat de Mediafax. El a fost prezent la o confeinţă pe tema energiei şi infrastructurii în regiunea Mării Negre organizată la BNR.
Guvernul se aşteaptă să primească cel puţin 600 mil. euro pentru pachetul scos la vânzare, dar pieţele de acţiuni sunt extrem de volatile în ultimul timp din cauza problemelor intervenite în Grecia.
La ultimul preţ de vineri de pe Bursă, 0,379 lei/acţiune, valoarea de piaţă a Petrom era de 5 miliarde de euro, ceea ce ar însemna că pachetul de 9,8% valorează 500 mil. euro. Acţiunile Petrom au crescut de la începutul anului de la 0,3350 lei până la 0,46 lei în aprilie pentru ca în ultimul timp să scadă la 0,37 - 0,4 lei. De la începutul anului acţiunile Petrom au crescut cu 13%, în timp ce BET, indicele principal al bursei de la Bucureşti, a crescut cu numai 5%.
Cu toate că, de cel puţin doi ani de zile Guvernul a declarat că vrea să vândă pe Bursă 9,8% din Petrom, procesul a mers extrem de greoi, statul pierzând oportunităţi importante de timp pentru a vinde acţiunile. Maximul înregistrat de acţiunile Petrom, 0,6-0,64 lei, a fost în perioada de vârf a pieţei de capital, în 2007.
Cu toate că an de an Petrom a raportat profituri din ce în ce mai mari, culminând cu un câştig 520 de milioane de euro la afaceri de 4,4 miliarde de euro în 2010, acţiunile nu au crescut în acelaşi ritm.
Pe Bursă se tranzacţionează libe