Egiptul a fost întotdeauna una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor din întreaga lume. Istoria puternicei civilizaţii străvechi, misterul piramidelor şi fascinantul Nil erau punctele principale de interes pentru milioane de străini care aduceau o contribuţie majoră la resursele financiare ale statului.
Anul acesta lucrurile s-au schimbat radical datorită conflictelor şi tensiunilor care există în acea zonă şi care au lăsat o gaură în bugetul ţării şi a locuitorilor ei. Deşi acum ţara se îndreaptă spre obţinerea stabilităţii iniţiale şi este posibil ca până la sfârşitul anului să aibă chiar şi un nou conducătorul, finalul perioadei post-revoluţionare rămâne la mâna unui compromis.
5 luni - 3 miliarde pierduţi din turism
Recenta revoluţie, în urma căreia preşedintele Mubarak a fost înlăturat de la putere a fost un eveniment impresionant care i-a adus Egiptului libertate, dar şi foarte multe probleme ecomomice.
În primul rând, schimbările s-au resimţit în cazul turismului, care în 2010 a adus ţării peste 13 miliarde de dolari, respectiv 6 la sută din PIB-ul ţări. Revoluţia a adus micşorarea profitului realizat din turism, care a avut o scădere considerabilă, raportând o pierdere de 3 miliarde de dolari, doar în ultimele 5 luni.
Însă, turismul din Egipt nu a fost singura zona afectată, ci mai multe componente ale economiei au ajuns aproape de colaps. Dintr-o dată, Egiptul fusese marcat cu roşu atât de turişti, cât şi de investitorii străini care erau îngrijoraţi de tensiunile din zonă care se puteau agrava şi răspândi rapid.
Investiţiile din străinătate se opriseră, însă nici în interiorul ţării situaţia nu era favorabilă. Oamenii de afaceri din Egipt erau nesiguri de viitor, aşa că au început să încetinească ritmul activităţilor şi al investiţiilor, iar economia ţării părea menită unui dezastru.
Totuşi, în ultima perioadă