După ieşirea tehnică din recesiune - adică după ce am înregistrat creştere economică (puţin peste 0%) de-a lungul a două trimestre consecutive - s-ar părea că bate la uşă o nouă criză, şi anume una alimentară, potrivit lui Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Domnia sa a subliniat, ieri, într-o conferinţă de presă, că această criză va avea la bază o explozie iminentă a preţurilor alimentelor: "Dacă privim preţul grâului, care a crescut cu 91%, sau al porumbului, care este mai mare cu 57%, putem să spunem că deja a început criza alimentară. România se confruntă cu o creştere alarmantă a preţurilor la alimente, din cauza distrugerii agriculturii naţionale şi a importurilor masive, pentru că, în felul acesta, am devenit dependenţi de creşterea preţurilor la nivel mondial".
Scumpirea continuă a alimentelor, în 2010, mai ales după majorarea TVA de la 19% la 24%, a generat creşterea decalajului dintre nivelul salariului minim şi necesarul pentru asigurarea hranei zilnice a populaţiei, este de părere domnul Agathon.
Şi Mihai Vişan, directorul executiv al "Romalimenta", susţine faptul că la baza acestei "crize alimentare" stă dezechilibrul dintre preţurile alimentelor şi veniturile populaţiei, soluţia pentru îndreptarea situaţiei fiind, în opinia sa, "deblocarea economiei şi creşterea veniturilor". Mihai Vişan ne-a menţionat că ţara noastră nu ar putea fi ocolită de creşterea preţurilor, "chiar şi dacă am avea o producţie agricolă dublă, întrucât marfa ar merge în ţările unde este plătită mai bine".
Cu toate acestea, domnia sa nu s-a arătat foarte pesimist şi ne-a spus că producţia noastră agricolă este bună, iar importurile sunt mai mici decât exporturile, arătându-şi speranţa că piaţa de profil va continua în acelaşi trend: "Deja au avut loc explozii de preţuri şi, din păcate, acest lucru s-a întâmpla