O cremă cu factor 10 e inutilă, în timp ce una cu SPF 50 se recomandă copiilor. Produsul potrivit trebuie ales însă după ten. Sursa: SHUTTERSTOCK
Produsele de protecţie solară sunt numerotate în ceea ce priveşte protecţia oferită (SPF) de regulă de la 10 la 50+. "Chiar dacă fotoprotecţia începe de la 12, factorul 15 este considerat că oferă o protecţie minimă, 20-30 dă o protecţie medie, iar 50+ maximă. Produsele cu factor sub 10 nu asigură nicio protecţie", comentează Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica "Dermastyle" din Bucureşti.
Pentru a alege crema potrivită, foarte important este însă tipul de ten. Medicii atenţionează că produsele de protecţie solară trebuie aplicate la plajă în special între orele 10.00-18.00, cu reaplicare la fiecare 2-3 ore.
Fototip de la unu la cinci, în funcţie de culoarea pielii
Arsurile sunt cauzate în special de ultravioletele de tip B. Ultravioletele de tip A pot fi cauza cancerului cutanat şi a îmbătrânirii premature a pielii. Cremele ar trebui însă alese mai ales în funcţie de sensibilitatea pielii la soare.
"Fototipurile 1 şi 2 le au blonzii, care au o melanină ce nu îi protejează la soare. Ei nu ar trebui să stea deloc la soare pentru că au un risc foarte mare să se ardă. Fototipul 3 îl au europenii (o melanină maro şi gălbuie), cu o protecţie medie. Ei pot folosi produse cu SPF 50 în primele zile şi cu 20-30 ulterior, iar cei cu fototipul 4 şi 5 (arabii şi negrii) pot sta liniştiţi la soare fără să se protejeze pentru că au melanină concentrată. Vor avea poate doar o piele mai îmbătrânită", explică prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină "Gr. T. Popa", din Iaşi.
Între SPF şi PPD
Cele mai sigure produse de protecţie se găsesc în farmacii şi protejează atât de ultravioletele de tip A, cât şi de tip B.