România nu este primul stat membru căruia Comisia Europeană îi trimite astfel de scrisori, prin care i se solicită remedierea unor probleme în accesarea fondurilor comunitare.
Conform informațiilor furnizate revistei Capital de către Marie-Pierre Jouglain, ofițer de presă al comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn, în perioada 1994-1999, corecțiile financiare au fost de 462 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 4 milioane de euro din cel de coeziune. Au fost vizate proiecte din șase state membre: Spania (363 de milioane de euro din FEDR și un milion din cel de coeziune), Germania (37 de milioane de euro din FEDR), Italia (21 de milioane de euro din FEDR), Portugalia (20 de milioane din FEDR), Marea Britanie (11 milioane de euro din FEDR) și Grecia (un milion din FEDR și 3 milioane din Fondul de Coeziune).
În perioada 2000-2006, valoarea corecțiilor financiare a crescut la 2,23 de miliarde de euro pentru FEDR și 122 de milioane de euro pentru Fondul de Coeziune. În urma auditului au fost înștiințate 11 țări, Spania având de returnat cea mai mare sumă, respectiv 1,7 miliarde de euro din FEDR și 104 milioane de euro din Fondul de Coeziune. Corecția financiară a României a fost de 3 milioane de euro din Fondul de Coeziune. Țările care s-au regăsit pe această listă sunt: Spania, Italia, Germania, Portugalia, Irlanda, România, Grecia, Letonia, Polonia, Slovacia și Marea Britanie.
Însă aceste rezultate ale misiunilor de audit ale Comisie Europene nu au fost încă confirmate de către Curtea Europeană de Conturi.