CSM apreciaza ca prezumarea in Constitutie a dobandirii averii in mod ilicit ar reprezenta un regres in materia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, pozitia fiind in disonanta cu propunerea facuta in acest sens de presedintele Traian Basescu.
"CSM a inaintat un memoriu tehnic Curtii Constitutionale prin care a atentionat asupra anumitor prevederi cuprinse in proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Unul dintre subiectele analizate a fost propunerea de eliminare a prezumtiei caracterului licit de dobandire a averii (art. 44 alin. 8 din Constitutie).
CSM sustine, in continuare, ca eliminarea acestei dispozitii ar depasi limitele revizuirii (art. 152 par. 2 din Constitutie). Dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democratiei constitutionale. Proprietatea trebuie ocrotita si garantata(...)Garantiile dreptului de proprietate reprezinta un castig inestimabil al Revolutiei din decembrie 1989.
Constitutia comunista nu prevedea nicio garantie iar experienta anilor de dictatura comunista au demonstrat ca, fara garantii constitutionale, dreptul de proprietate privata poate fi supus sistematic unui control etatic de cele mai multe ori abuziv si represiv", se arata intr-un comunicat remis presei de CSM.
In schimb, CSM considera ca este posibila existenta unei prevederi constitutionale cu privire la confiscarea averilor dobandite ilicit, pentru a se garanta interesul general al societatii romanesti, dar si interesul individual al persoanelor care si-au dobandit in mod licit averea.
"CSM considera ca este necesar ca limitele garantiilor sa fie prevazute in chiar Constitutia Romaniei, ca urmare a completarii art. 44 paragraf 8. In acest fel, garantia neconfiscarii averii dobandite licit, ca si a prezumtiei de dobandire licita, trebuie pastrata,