Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care instituie măsuri de protecţie pentru Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor care şi-au pierdut banii la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Legea, care stipulează că sumele destinate cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, nu vor putea fi supuse executării silite, vine la ţanc pentru CNVM, în condiţiile în care, peste câteva zile, expiră perioada de şase luni în care păgubiţii FNI nu puteau pune poprire pe contul de salarii al Comisiei.
Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". În plus, legea prevede că acţiunile în justiţie, precum şi căile de atac exercitate de CNVM în legătură cu executarea silită, sunt scutite de plata taxelor de timbru, orice alte taxe, precum şi a sumelor stabilite cu titlu de cauţiune.
Arbitrul pieţei de capital a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, însă nimeni nu a precizat până acum cu exactitate care ar fi suma necesară de plată, deşi surse din piaţă vorbesc de zeci de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.
Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.
Cu privire la AVAS, legea stipulează, printre altele, că executarea obligaţiilor de plată ale Autorităţii se asigură din veniturile bugetului de venituri şi cheltuieli aferente activităţii de privatizare şi valorificare a activelor statului şi că sumele repartizate de la bugetul de stat pentru plata