După ispititoarele prăjituri de la Greci, excursia oraganizată de APDRP în judeţul Tulcea a continuat cu o vizită la centrul de vinificaţie de la Măcin, acolo unde un parteneriat româno-belarus şi câţiva oameni pasionaţi cultivă 300 de hectare de vie şi produc câteva vinuri medaliate la nivel internaţional.
Jumătate din cele 300 de hectare au fost preluate din via renumitei podgorii dobrogeane Sarica Niculiţel, care exista înainte de 1989, iar celelalte au fost plantate prin programe de reconversie şi restructurare.
Începând cu 2009, SC Alcovin SRL a plantat aproape 50 de hectare în fiecare an, în special struguri pentru soiuri autohtone, cum ar fi Feteasca Regală, Tâmâioasa Românească şi Aligoté-ul. Însă cei de la Măcint au acceptat şi provocări, plantând soiuri fanţuzeşti sau iraniene, precum Shiraz, care toate la un loc se transformă în 2000 de tone de vin anual, care înseamnă aproape două milioane de sticle.
Vinul se vinde foarte bine, dar asta nu-i încântă neapărat pe toţi oenologii de la Măcin, pentru că nu au şansa să-l învechească.
„Prin programul FEADR, măsura 123, care se numeşte Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, am achiziţăionat o serie de echipamente care ne-au uşurat procesul tehnologic", ne explică bine informat Ionuţ Gâdiuţă, care ştie atât de multe despre vinuri şi producţia lor, încât pare că citeşte dintr-o carte.
„Am urmărit să simplificăm procesul de producţie şi să avem linii de obţinere a vinurilor albe separat de cele roşii, am făcut fermentaţii controlate la temperaturi dirijate şi am înlocuit rezervoarele vechi cu unele noi, din inox."
„Este foarte uşor să faci o cramă de la zero, şi mult mai greu este să aduci o cramă veche la parametrii actuali," spune Ionuţ, director de producţie al Alcovin. „Vă spun cu părere de rău că am cumpărat rezervoare din Bulgaria şi din Spania, pentr